Lucka 4: Försök förstå

Adventskalendern ”24 dagar för bättre relationer i familjen”

Vad behöver flickan som vägrar klä på sig på morgonen, som surar under bordet eller kanske ligger på hallgolvet och skriker och fäktar med armarna?
Hon kanske är i behov av självbestämmande – och lösningen kan vara så enkel som att låta henne själv välja om hon ska ha den randiga tröjan eller byxorna med bokstäver på.
Hon kan också vara i behov av närhet – en liten stunds kramande på hallgolvet för att få känna kontakt istället för att bemötas med suckar som talar om att hon är jobbig.
Hon kanske behöver höra att hon är viktig, värdefull och att hon duger precis som hon är. Små små förändringar i vardagen som kan göra underverk och få morgonbråken att bli ett minne blott.

Vad behöver tonåringen som smäller i dörrar och inte passar tiden?
Han kanske behöver bli sedd och hörd för sitt nya jag som handlar om att han faktiskt håller på att bryta sig fri och bli vuxen. Han kanske undrar om han fortfarande är viktig och får tillhöra familjegemenskapen trots att han vill vara mer med kompisar och mindre med sina syskon. Han kanske längtar efter en ny typ av samhörighet med sina föräldrar. Han kanske behöver ömsesidig respekt och integritet. Han kanske behöver höra att han är älskad. För att kunna förstå vad en tonåring behöver behöver vi gissa och fråga, få bekräftat och gemensamt försöka förändra för att nå bättre kontakt, kommunikation och samarbete.

Och när det inte funkar är det förmodligen något annat hon eller han behöver. Det är en utmaning, men det går i de flesta fall att leta vidare efter känslouttryckens bakomliggande behov. Tjat och skäll är sällan lösningen i längden även om det ofta blir det vi tar till när vi inte vet hur vi ska göra.

Förvånad? Glad? Arg? Ledsen? Rädd? Nyfiken? Skamsen? Lugn? Sur?
Idag fortsätter vi att se och lyssna på barnen, att bekräfta det vi ser, hör och undrar men börjar också reflektera. Finns det något att förstå bakom det vi ser och hör som kan leda oss närmare i relationen till våra barn?
Man brukar säga att känslor är information från oss själva, till oss själva, om oss själva. Och när vi lär oss att lyssna på den informationen kan vi få koll på vad vi behöver för att fungera bättre. Därför är det bra att lära sig att lyssna på sina egna känslor, men också att lyssna efter behoven bakom barnens.

Som förälder är det alltså även en klok investering att förstå behoven bakom de egna känslorna. Vad händer i dig när treåringen ligger på hallgolvet eller tonåringen inte passar tiden? Blir du arg? Frustrerad? Ledsen? Besviken? Är det för att du behöver samarbete, enkelhet, tillit, respekt och/eller gemenskap? När känner du dig nöjd, glad, levande, nyfiken och nöjd? Vad behöver du för att hamna i de känslorna istället för i stress, tjat och gnäll? Det kanske är bus och lek du längtar efter, eller uppskattning, vila och sömn, beröring eller kanske lite ordning och reda.

När vi lär oss och våra barn att ha koll på och uttrycka känslor och behov öppnar vi upp för nya vägar till kommunikation och förståelse. Att få förståelse för hur man är, vad man känner, tycker och behöver är nämligen ett av människans grundläggande behov. Att man uttrycker vad man känner och behöver betyder inte att det är okej att bete sig hur som eller säga vad som helst. Men för att kunna samarbeta och ha förmåga till ärlig empati behöver vi först och främst få koll på oss själva.

Vill du lära dig mer? Anmäl dig till våra heldagsutbildningar i kommunikation och ledarskap i familjen. Eller kontakta oss för mer information.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *