Lucka 6: Respektera

Adventskalendern ”24 dagar för bättre relationer i familjen”

Att vara förälder är att vara förebild, någon att se upp till och någon att spegla sig i. Att vara förälder är att vara viktig vuxen och ledare för mitt eller mina barn.

Det fina med att vara ledare är att du har makten att välja hur du vill vara. Auktoritär som pekar med hela handen. Eftergiven som låter barnen bestämma. Eller så kan du välja att hitta ditt personliga ledarskap och göra medvetna val utifrån det som är viktigt för dig.

Hur du än väljer så vill du förmodligen bli tagen på allvar och känna dig betydelsefull. Du vill omge dig med goda relationer, individer som samarbetar och löser konflikter med en fungerande kommunikation och omtanke om varandra. Du vill troligtvis känna dig respekterad. Det vill alla människor. Vuxna som barn.

Som förebild och ledare i familjen finns alla möjligheter att skapa respektfulla relationer. Och eftersom respekt inte är något du får utan något du förtjänar så handlar det om ömsesidighet. För att bli respekterad behöver du visa uppskattning, få barnen att känna sig likvärdiga och stärka deras självkänsla. För att kunna respektera andra behöver barnen först och främst få känna att de själva duger som de är.

Att respektera handlar om att värdesätta sig själv och andra, att växa och lära tillsammans – en väldigt viktig beståndsdel i det personliga föräldraledarskapet.

Ta dagen idag till att se, lyssna, vara nyfiken och bemöta dina familjemedlemmar med målet att skapa ömsesidig respekt.

Vi önskar er en skön andra advent trots stormarna som avlöser varandra över landet just nu. /Annica och Lisa

————————————-

Vill du utvecklas i din roll som förälder? Anmäl dig till våra heldagsutbildningar i kommunikation och ledarskap i familjen. Eller kontakta oss för mer information.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *