föräldraledarskap föräldrakurs föräldrautbildning föräldrastöd

Lucka 13: Tillåt självbestämmande

Adventskalendern ”24 dagar för bättre relationer i familjen”

Handen på hjärtat! Hur viktigt är det för dig att få uttrycka dig och och vara med och bestämma om det som är viktigt för dig? Och vad händer med dig när du känner att någon annan fattar alla beslut som berör dig? Precis lika viktigt är det för ditt barn att få vara med och påverka. Det ger en känsla av att vara värdefull.

Ibland använder vi föräldrar vår makt i rollen som större och starkare utan att reflektera över att det faktiskt kränker våra barn och påverkar deras syn på sig själva. Och utan att tänka på att vi har ett ansvar att fostra individer som en vacker dag ska ta eget ansvar och klara allt själva. 

Barn som upplever att det finns utrymme att välja och bestämma mer över sig själv blir oftast mer villiga till samarbete – en förutsättning för godare relationer i familjen. Det finns all anledning att prova! 

Ta dagen idag och fundera över vilka beslut du kan låta barnen fatta själv utan att retirera i din roll som ledare och förebild. I våra föräldrautbildningar brukar vi prata om att börja med begränsade val – den som får för många möjligheter blir nämligen förvirrad och osäker. Barnets mognad avgör när det är dags att utöka och gränsen för självbestämmande expandera.

Våga släppa taget och ge förutsättningar för bättre relationer och mer samarbete!
/Lisa och Annica

_______________________
Vill du utvecklas i din roll som förälder? Anmäl dig till våra heldagsutbildningar i kommunikation och ledarskap i familjen. Eller kontakta oss för mer information.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *